Wat is haptonomie?

Haptonomie gaat in wezen over contact en wat goed contact bijdraagt aan een zinvol (samen)leven. Aanraken is de meest pure en directe vorm van contact. Als een mens goed-affectief wordt aangeraakt komt hij tot zichzelf en kan hij zich openen naar anderen en naar zijn leefwereld.

Haptonomie bestudeert op fenomenologische wijze het voelen en het verband met het gevoelsleven, in contact zijn met onszelf en de wereld, ons staan in het leven en in relaties, verbondenheid, liefde, verantwoordelijkheid en hoe dit alles tastbaar (te maken) is. In onze cultuur wordt dit voelen vaak ondergeschikt gemaakt aan het denken. In de haptonomie wordt het lichaam gezien als ‘drager’ van gevoelens en heeft bij wijze van spreken een geheugen voor gevoelservaringen. Deze ervaringen zijn in het lichaam terug te vinden. Bijvoorbeeld door blokkades in bewegingspatronen, remmingen in de expressie van gevoelens en ingehouden gebaren. Dit vermindert ook het vermogen tot het aangaan en beleven van contact. (bron: haptonomie.nl)

Wat is haptotherapie?

Haptotherapie is gebaseerd op de haptonomie en is een (psycho) therapie vorm die een eigen plaats inneemt binnen de gezondheidszorg. Het is voor een deel lichaamsgerichte therapie en een ervaringstherapie en wordt gegeven in individuele sessies. Haptotherapie houdt zich bezig met de zelfontwikkeling van de mens. Je wordt je meer bewust van je gevoelens en de onderliggende patronen en krijg je ook een keuze om bepaalde gevoelens meer, minder of een andere plek te geven. De therapeut heeft hierbij een gidsende rol. Het is een samen op zoek gaan naar jouw verhaal en mogelijkheden.

Waarom haptotherapie?
Klachten en gevoelens van onbehagen zijn vaak het gevolg van onze reactie op gebeurtenissen of situaties in ons leven. Een oorzaak van klachten kan zijn dat gevoelens of gedachten niet in overeenstemming zijn met het leven dat je leidt; je bent jezelf niet meer. Als gevolg van de klachten en patronen die je ontwikkeld hebt kan het kontact met jezelf en met je omgeving bemoeilijkt zijn. Het gevoel er alleen voor te staan is dan het gevolg. De ervaring wijst uit dat je veelal in therapie komt omdat je het gevoel hebt vast te lopen. Je ervaart problemen, die je onvoldoende zelf kunt oplossen. Je denkt het allemaal wel te weten, maar het voelt niet zo, of je kunt er niet naar handelen. Via haptotherapie kun je opnieuw leren om in contact te komen met je gevoelens. Wanneer je vertrouwen hebt in het leven durf je beter je eigen mogelijkheden en onmogelijkheden onder ogen te komen. Je kunt jezelf zijn, wanneer je durft te voelen wat je bezighoudt en daar ook zoveel vertrouwen in hebt dat je er naar gaat leven.

Hoe ziet een behandeling eruit?
In de therapie maken we gebruik van de verbale communicatie, de communicatie door middel van positiebepaling en de communicatie door middel van de aanraking. In de sessies ligt de nadruk op de beleving van gevoelens van dat moment. Door de therapeutische begeleiding kan je leren deze gevoelens op de juiste wijze te verstaan en inzicht krijgen in de relatie met jezelf en met je omgeving. Het ervaren, toelaten en delen van deze gevoelens dragen er toe bij om het contact met jezelf en je omgeving te herstellen. Zo kan er weer ruimte ontstaan in jezelf in plaats van dat je gevoel ‘je in de weg zit’. Door deze ervaringen tijdens de sessie te koppelen aan de hulpvraag kan een begin worden gemaakt met het ontwikkelen van een basisgevoel van veiligheid en vertrouwen. Vanuit dit basisgevoel durft je je mogelijkheden en beperkingen te verkennen, relaties aan te gaan en te onderhouden.

(bron: Nanny Ulaski)

Wat is imaginatie?

Wat mensen werkelijk zijn, is te vinden in hun innerlijke beelden. Onze gedachten, gevoelens en concrete gedragingen worden voor een groot deel bepaald door de beelden die ons bezielen. Vanaf de prehistorie tot  en met de moderne reclame worden beelden gebruikt in bijvoorbeeld commercie, opvoeding, onderwijs, politiek, coaching en gezondheidszorg. Iedereen wordt voortdurend beïnvloed door de eigen beelden(bewuste en onbewuste zelfbeelden) en door de beelden uit de omgevingen cultuur. Wie goed luistert, merkt dat mensen vanzelf beelden gebruiken om zichzelf en hun situatie te beschrijven. Denk bijvoorbeeld aan: “ik zie de zon weer schijnen”, “ik ga door de hel”, “mijn loopbaan zit in de lift” en “het bedrijf staat voor de afgrond”.

De meest klassieke vorm van imaginatie is die waarbij men de ogen sluit. Maar de ogen  kunnen ook geopend blijven, zoals bij terloopse imaginatie in het gesprek of tijdens het werken met ansichtkaarten of foto’s. Het gevoelsmatige contact met de beelden is de belangrijkste werkzame factor. Daartoe kent imaginatie een heel scala van verdiepende technieken. Tekenen en rollenspelen zijn voorbeelden van expressieve vormen van imaginatie. Daarnaast geven beelden vaak verrassende nieuwe inzichten doordat ze uit een precognitieve bewustzijnslaag tenderen te komen.

Bij imaginatie gaat het niet alleen om visuele beelden. Tot het domein van de verbeelding behoren ook waarnemingen van geluid, geur, tast, smaak, beweging en gevoel. Imaginatie vereist geen bijzonder intelligentieniveau, maar wel ontvankelijkheid voor de methode en nieuwsgierigheid naar wat de beeldenwereld brengt. In eerste instantie geeft de coach meestal de aanzet tot de beeldvorming, maar de meeste invloed hebben de beelden die in de persoon zelf opkomen.

Imaginatie kan met indringende gevoelens gepaard gaan, vergelijkbaar met gevoelens die men bij een spannende film kan hebben, waarbij het bijzondere is dat de “film” het eigen leven betreft. Het ontwikkelen van rust en concentratie is vaak het begin van het imaginatieproces. Dat proces eindigt met betekenisvolle beelden en symbolen vertalen naar het dagelijkse leven (concretiseringen). Voor cliënten kan imaginatie een krachtig middel voor zelfsturing zijn. Een nuttig instrument om zelf oplossingen te vinden en de eigen creatieve vermogens te mobiliseren.

Wat is psychosynthese?

Psychosynthese  is een vorm van individuele psychotherapie met als voornaamste doel het bereiken van een hoger niveau van zelfbewustzijn. Dit bewustwordingsproces kan bijdragen aan de genezing van psychische klachten. Onder andere door middel van het vergroten van de zelfkennis leert de cliënt tijdens psychosynthese meer in harmonie te raken met zichzelf en de omgeving. Daarbij tracht psychosynthese ervoor zorg te dragen dat de cliënt meer innerlijke vrede ervaart.

In psychosynthese helpt de psychotherapeut de cliënt om onbewuste gebieden van zichzelf te onderzoeken, teneinde het zelfbeeld te vergroten. Dit heeft een dieper niveau van zelfervaring tot gevolg. Psychosynthese gaat in op de persoonlijke onbewuste motieven van de cliënt, maar ook op de onbewuste invloeden die de omgeving op het leven van de cliënt hebben. Zo wordt er stilgestaan bij de cultuur en de sociale omgeving van de cliënt.

Daarnaast gaat men in op existentialistische kwesties, waarbij de therapeut en cliënt samen onder andere reflecteren op de zin van het bestaan. Het doel van psychosynthese is hierbij om de cliënt zichzelf te laten ervaren als deel van een groter geheel in de evolutie en de natuur, waarbij men zich verbonden voelt met het heden, het verleden en de toekomst. Zingeving speelt hierbij wederom een belangrijke rol. Wegens dit zoeken naar betekenis dit het persoonlijke overstijgt, wordt psychosynthese ook wel transpersoonlijke psychologie genoemd.

Wat is bloesemtherapie?

De bloesemtherapie is een geneeswijze die aan het begin van deze eeuw ontwikkeld is door Dr. Edward Bach. Het was zijn wens dat steeds meer mensen tot het besef zouden komen dat men zelf verantwoordelijk is voor de eigen gezondheid. Hij ontdekte een geneeswijze die iedereen, zonder risico’s, zelf kan toepassen om vorm te geven aan die gevoelde eigen verantwoordelijkheid.  Deze geneeswijze maakt gebruik van bloesemessenties die de levenskracht van bloesems bevatten. De bloesems zijn afkomstig van wilde struiken, bomen en planten. Zij zijn niet schadelijk en werken niet verslavend. Ze worden niet gegeven tegen de lichamelijke klacht maar uitgekozen in overeenstemming met de ‘state of mind’ (gemoedsgesteldheid).Uitgangspunt van de Bach Bloesem therapie is dat je niets doet met het ongewenste “de klacht”, maar juist de tegenovergestelde “kwaliteit” versterkt.  Een heel simpel voorbeeld: als “angst” je beheerst, dan is dat iets wat in je leven heel veel aandacht krijgt, niet alleen van jou maar ongetwijfeld ook door je omgeving. Iets wat aandacht krijgt zal gaan groeien, gaan floreren. Nu is het tegenovergestelde van angst de kwaliteit 'moed'. Angst en moed zijn allebei een kant van dezelfde medaille. Als angst nu veel aandacht krijgt, zal er weinig overblijven voor moed. De kwaliteit moed zal langzaam wegkwijnen. Door nu geen aandacht meer te schenken aan de angst maar juist de moed te versterken komt er weer balans tussen beide uitersten. Je hebt weer voldoende moed om met je angst om te gaan.

Wat is bedrijfs- maatschappelijk werk?

Het is een verbijzondering van het maatschappelijk werk en richt zich op probleemsituaties op het werk. De bedrijfsmaatschappelijk werker is gespecialiseerd op gebieden van werkdruk, gezondheid, ziekteverzuim, bedrijfscultuur, arbeidsconflicten, traumaopvang, sociale kaart en wettelijke regelingen rondom ziekte en arbeidsongeschiktheid.